Badania pokazują istotne powiązania między zaburzeniami osobowości a zaburzeniami odżywiania. Zrozumienie ich wzajemnych interakcji może mieć szerokie implikacje dla specjalistów, ponieważ współwystępowanie obu tych zaburzeń z dużym prawdopodobieństwem będzie wpływało na długość procesu leczenia, jego złożoność i wiele trudności, które pojawią się w trakcie. ...
Czytaj więcejUważność to nic innego jak zaproszenie do bycia świadomym – czyli takiego stanu zaangażowania uwagi, by być w tu i teraz, wolnymi od jakiejkolwiek oceny, czy osądu. Jest to zatem idea uniwersalna: „to świadomy zamiar obserwowania aktywności umysłu w nieoceniający sposób – zdystansowania się i zauważania wszystkiego, co pojawia się w umyśle, oraz niereagowanie na to” (Choden, 2019). To świadomość każdej chwili, sprawdzanie, co dzieje się w umyśle teraz, bez zmieniania czegokolwiek. To obserwacja zdarzeń/odczuć, czy myśli dokładnie takimi, jakimi są w danym momencie. To również skupienie na jednej rzeczy na raz. ...
Czytaj więcejPacjenci jedzący emocjonalnie, to osoby często szukające pomocy w gabinetach psychodietetycznych. Problemy, jakie zgłaszają, to np. podjadanie, utrata kontroli nad jedzeniem, niemożność powstrzymania się przed zjedzeniem słodyczy czy słonych przekąsek. Oczywiście, osoba zgłaszająca się po wsparcie, może nie mieć świadomości, że je w sposób emocjonalny. Zadaniem specjalisty będzie tu pomoc w zidentyfikowaniu sytuacji, w których dana osoba korzysta z jedzenia w celu regulacji emocji oraz towarzyszenie pacjentowi w procesie zmiany. Poniższy artykuł wyjaśnia, czym jest jedzenie emocjonalne oraz przedstawia przykładowe techniki pracy dotyczące tego obszaru. ...
Czytaj więcejZaburzenia odżywiania są złożonymi i trudnymi do pokonania problemami, które często wymagają wsparcia interdyscyplinarnego zespołu specjalistów, by pomóc pacjentom wrócić do zdrowia. Zanim jednak proces leczenia rozpocznie się w pełni, potrzeba jest odbyć pierwsze spotkanie z pacjentem. To spotkanie, często trudne, pełne lęku, na które z wieloma pytaniami, o to, co się podczas niego wydarzy, czekał pacjent kilka tygodni. ...
Czytaj więcejProces dojrzewania to czas przejścia między dzieciństwem a dorosłością. Na tym etapie, jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie, nastolatek stworzy nową relację z rodzicami – opartą na większej równości i samowystarczalności. Nawiąże również stabilne relacje z rówieśnikami, to dzięki nim będzie gotowy na osłabienie więzi z rodzicami. ...
Czytaj więcejWydawałoby się, że człowiek, który zgłasza się do specjalisty po pomoc, powinien być zmotywowany i gotowy do działania. Niestety, ambiwalencja dotycząca wprowadzania zmian w sposobie żywienia jest bardzo powszechnym zjawiskiem. Ogromne znaczenie ma to, aby specjalista dał podopiecznemu poczucie bezpieczeństwa i zyskał jego zaufanie. ...
Czytaj więcejPodstawową funkcją przyjmowania pokarmu jest zaspokojenie fizjologicznej potrzeby głodu. Aby zmusić nas do jedzenia, nasz organizm wysyła sygnały głodu (np. poprzez skurcze ścian żołądka). Kluczem do prawidłowej reakcji na te sygnały jest umiejętność ich prawidłowej interpretacji. Dla pacjentów mających zaburzoną relację z jedzeniem może to być dużą trudnością. ...
Czytaj więcejMożna śmiało powiedzieć, że to choroba przyprowadziła rodzica do waszego gabinetu. I mimo że ani ona nie jest z tego zadowolona (w końcu będziecie chcieli ją usunąć), ani rodzic (który widzi was po raz pierwszy, a ma opowiedzieć o wielu, często bolesnych i trudnych kwestiach), to gdyby nie ona, prawdopodobnie nigdy byście się ze sobą nie spotkali. ...
Czytaj więcejMiędzynarodowa Klasyfikacja Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD - International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems), obok Diagnostycznego i Statystycznego Podręcznika Zaburzeń Psychicznych (DSM - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), jest jednym z najpowszechniejszych zestawień kryteriów diagnostycznych związanych między innymi ze zdrowiem psychicznym. ICD znajduje szerokie zastosowanie na całym świecie, w tym także w Polsce. Od stycznia 2022 roku obowiązywać będzie jedenasta rewizja tej klasyfikacji. Aktualizacja kodów, kategorii oraz definicji jednostek nozologicznych ma na celu zwiększenie trafności diagnoz klinicznych, a tym samym wyjście naprzeciw współczesnym problemom klinicznym. Z jakimi zmianami związanymi z rozpoznawaniem zaburzeń odżywiania możemy spotkać się w najnowszym wydaniu? ...
Czytaj więcej"Jedz 5 posiłków dziennie, unikaj glutenu, cukru, słodzików, rób 10 tysięcy kroków, ćwicz regularnie, dostarczaj odpowiednią ilość mikro i makroskładników, śpij 8 godzin… I pamiętaj, kochaj swoje ciało, nie porównuj się z innymi, bądź sobą." Takie nagłówki można obecnie znaleźć na wielu portalach, stronach internetowych i w mediach społecznościowych. ...
Czytaj więcejARFID (Avoidant/Restrictive Food Disorder), czyli zaburzenie polegające na ograniczeniu lub unikaniu pokarmów, zostało po raz pierwszy ujęte w 2013 roku klasyfikacji chorób DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder) (1). Co ciekawe, ARFID stanowi rozszerzenia zaburzeń odżywiania w niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie, prezentowanym we wcześniejszej wersji (DSM-IV), gdyż nie jest już zawężona tylko do dzieci w wieku 6 lat i młodszych. Stworzenie nowej jednostki nosologicznej pozwoliło na łatwiejszą diagnozę pacjentów cierpiących na zaburzenia odżywiania nie związanych z obrazem ciała w każdym wieku (2). ...
Czytaj więcejWielu z nas stara się ze wszystkich sił pozostać w TU i TERAZ. Słyszymy wokół od psychologów, coachów i innych specjalistów od well-being o dobrodziejstwach tego stanu. Z nieustannymi dystrkatorami w postaci social media, planowaniem przyszłości, rozpamiętywaniem przeszłości bardzo trudno jest nam docenić TERAŹNIEJSZOŚĆ. Osobom, ...
Czytaj więcejWydawałoby się, że informacje dotyczące zdrowego odżywiania są powszechnie dostępne. Można je znaleźć w internecie, usłyszeć w radio czy telewizji śniadaniowej. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że pacjenci niejednokrotnie doświadczają dużego chaosu informacyjnego. Wiadomości, które otrzymują z różnych źródeł, często wzajemnie się wykluczają. ...
Czytaj więcejOrganizm (a już szczególnie kobiet w okresie dojrzewania) potrzebuje wszystkich składników odżywczych. Nawet niewielki niedobory witamin czy składników mineralnych zaburzają działanie układów. Stosowanie bardzo restrykcyjnych diet (a tym samym niedostarczających odpowiednich ilości makro i mikroskładników) wpływa na cykle miesiączkowe i płodność. ...
Czytaj więcej„Byle nie schudnąć!”, czyli o otyłości jako o mechanizmie obronnym. Opublikowano mnóstwo badań wskazujących na ścisły związek otyłości u dorosłych z obecną w ich dzieciństwie przemocą seksualną, taką jak molestowanie czy gwałt. W zależności od badania, wykazano że aż ok. 77-60% osób doznających przemocy w dzieciństwie było później otyłych ...
Czytaj więcejKiedy zdrowa osoba obserwuje zachowania osoby chorej na anoreksję, może odnieść wrażenie, że są one irracjonalne, pozbawione sensu. Z zewnątrz anorektyczne rytuały wydają się przeszkadzające, a na pewno obniżające jakość życia chorej osoby. Dlaczego więc sama chora nie postrzega objawów anoreksji jako trudnych do zaakceptowania ...
Czytaj więcejCzy sposób wychowania ma wpływ na pojawienie się zaburzeń odżywiania? Czy rodzaj relacji i atmosfera panująca w rodzinie predysponuje do wystąpienia anoreksji lub bulimii? Czy gdyby osoba chorująca na bulimię, wychowywana byłaby przez rodzinę „typową” dla anorektyczki, to byłaby zdrowa, czy również chorowałaby na anoreksję? ...
Czytaj więcejObserwując funkcjonowanie osób cierpiących na bulimię, można dostrzec pewne przekonania i schematy poznawcze, które niczym zaklęcia przyczyniają się do powtarzania autodestrukcyjnych zachowań. „W takim rozumieniu, ‚zaklęcia’ paradoksalnie nie ‚odpędzają’, lecz ‚przyciągają’, stanowiąc warunki wspierające bulimię”.1 Do takich utrwalonych przekonań należą: od jutra, ...
Czytaj więcej„Wielu ludzi przeceniających jedzenie – niezdolni otrzymać od świata, czego potrzebują, zwracają się ku jedzeniu, w którym znajdują pocieszenie, co sprawia, że czują się bardziej umniejszeni i zależni od jedzenia, które zaspokaja ich potrzeby.” Przytoczony fragment pochodzący z książki autorstwa Melissy Grabau (2017), doskonale obrazuje relację z jedzeniem dużej ...
Czytaj więcejEtykieta to potocznie mówiąc nazwa lub opis przypisane komuś lub czemuś. Pozornie wydaje się być bez znaczenia, zwykła część codziennego życia i interakcji społecznych. Często jest wręcz pożądana i oczekiwana, np. gdy chcemy, by lekarz określił, co dokładnie nam dolega. ...
Czytaj więcejAutor artykułu: Caroline Huas, Nathalie Godart, Agnès Caille, Alexandra Pham-Scottez, Christine Foulon, Snezana M. Divac, Guillaume Lavoisy, Julien-Daniel Guelfi, Bruno Falissard i Frédéric Rouillon. Opublikowano w: European Eating Disorders Review (2013), nr 21, s. 15-19. Abstrakt: ryzyko śmiertelności pozostaje niejasne dla pacjentów z bulimią (BN), szczególnie w odniesieniu do najcięższych jej ...
Czytaj więcejStreszczenie Badanie przeprowadzili: Brittany E. Matheson; Marian Tanofsky-Kraff; Sarah Shafer-Berger; Nicole M. Sedaka; Mira Mooreville; Samantha A. Reina; Anna Vannucci; Lauren B. Shomaker; Susan Z. Yanovski; Jack A. Yanovski. Opublikowano w: International Journal of Eating Disorders (2012), nr 45, s. 957-961. Cel pracy: dokonanie charakterystyki nawyków ...
Czytaj więcejCzym jest obraz ciała, jakie są jego komponenty, co go kształtuje i jakie jest jego znaczenie OBRAZ CIAŁA- CO TO JEST ? Termin obraz ciała został po raz pierwszy użyty przez Paula Schindlera- „Jest to obraz, który tworzymy w naszych umysłach, sposób, w jakie nasze ciało wygląda dla nas samych ...
Czytaj więcejMonika Piotrowska: „Wiedza zdobyta podczas Studium da Tobie nowe możliwości. Da perspektywę i nadzieję. W sytuacji w której być może jesteś teraz, ja i cały zespół OCZO byliśmy kilka lat temu.” Szczerze mówiąc to zazdroszczę specjalistom, że mają możliwość skorzystania z takiej oferty szkoleniowej. ...
Czytaj więcejZachowania żywieniowe uwarunkowane są nie tylko odczuwaniem głodu. Mogą też wynikać z przeżywanych emocji, potrzeb, nastrojów. Rodzice nierzadko wykorzystują jedzenie w celu wynagrodzenia, pocieszenia czy ukarania dziecka. Z czasem zaspokajanie potrzeb emocjonalnych za pomocą smakołyków staje się dla młodego człowieka normą. ...
Czytaj więcejW leczeniu zaburzeń odżywiania najważniejszym czynnikiem determinującym sukces terapii jest motywacja pacjenta do współpracy podczas leczenia i chęć dążenia do zdrowia. Niestety, specyfika tych zaburzeń polega na tym, że osoby chore często zaprzeczają występowaniu choroby, wypierają ze świadomości współistniejące powikłania, nie szukają specjalistycznej pomocy, ...
Czytaj więcejW ostatnim czasie problem nadwagi i otyłości stał się jeszcze bardziej widoczny. Statystyki podają, że ok. 40% ogólnej populacji ma nadwagę. Z badań wynika, że w Polsce co trzecia dorosła kobieta i co drugi mężczyzna mają nadwagę, a co trzecia kobieta i co czwarty mężczyzna cierpią na otyłość. ...
Czytaj więcejHipoterapia w leczeniu zaburzeń odżywiania lub „uproszczona terapia końmi” (or Equine Facilitated Learning (EFL) ) jest formą psychoterapii, w której konie są wykorzystywane jako swego rodzaju narzędzia do rozwoju samoświadomości przy równoczesnym wspomaganiu rozwoju emocjonalnego. ...
Czytaj więcejTriadą sportsmenek nazywane jest współwystępowanie niskiej wydolności energetycznej (związanej z zaburzonym odżywianiem), zaburzeń menstruacji oraz osteopenii lub osteoporozy. Jest to częsty problem kobiet czynnie uprawiających sport i wiąże się z dysfunkcją osi podwzgórze-przysadka-jajnik. ...
Czytaj więcejTytuł oryginalny: Avoidant Restrictive Food Intake Disorder: An illustrative Case Example Autorzy: Rachel Bryant – Waught, BSc, MSc, DPhil Opublikowano w: International Journal of Eating Disorders, 2013, 46 (5), 420 – 423. Słowa kluczowe: ARFID, zaburzenia odżywiania, zaburzenia karmienia, diagnoza, zaburzenia odżywiania polegające na unikaniu lub ograniczaniu przyjmowania pokarmów, studium przypadku, ...
Czytaj więcejPowszechnie znane hasło „ruch to zdrowie” nie zawsze jest niestety prawdziwe. W przypadku anoreksji i bulimii nadmierna aktywność fizyczna często staje się kolejnym sposobem redukcji i kontrolowania masy ciała. ...
Czytaj więcejTytuł oryginalny: Premature Termination of Treatment for Anorexia Nervosa: Differences Between Patient-Initiated and Staff-Initiated Discharge Autorzy: Richard Sly, PhD; Victoria A. Mountford, DClinPsy; John F. Morgan, MD, PhD; J. Hubert Lacey, MD, MPhil, FRCPsych Opublikowano w: International Journal of Eating Disorders, 2014, 47 (1), 40 – 46. Słowa ...
Czytaj więcejLiczne doniesienia naukowe wskazują, że problem zaburzeń odżywiania narasta (Morell-Madsen iNystrup 1992, Bryant-Waugh, 1993, Józefik 1999). Z badań (Talarczyk, 2010) wynika, że 1,1-4,2 % osób w populacji cierpi na bulimię psychiczną. Natomiast odsetek osób cierpiących na jadłowstręt psychiczny jest nieznacznie niższy i wynosi 0,3-1% (Russel i Keel, 2002). ...
Czytaj więcejPierwsze wzmianki na temat zaburzenia odżywiania jakim jest zespół jedzenia nocnego (NES) pojawiły się już w 1955 r. Stunkard, Grace i Wolff pracowali z grupą otyłych pacjentów. Badacze zaobserwowali, że niektórzy z ich podopiecznych budzą się w nocy odczuwając przymus zaspokojenia potrzeby jedzenia. ...
Czytaj więcejO związku między wzrostem wagi ciała, a kondycją psychiczną pacjentów z anoreksją. Próba odpowiedzi na pytanie: czy wystarczy przytyć by być zdrowszym? Bardzo często osoby, które mają w swoim otoczeniu anorektyczkę/ anorektyka starają się zaoferować jej pomoc, zahamować chorobę w podobny sposób. ...
Czytaj więcejNutrigenomika i nutrigenetyka to szybko rozwijające się dziedziny nauki, które mogą przyczynić się do zrewolucjonizowania podejścia do formułowania zaleceń dietetycznych, tym samym mogą zwiększyć efektywność leczenia przewlekłych chorób dietozależnych. ...
Czytaj więcejNa anoreksję najczęściej chorują dziewczęta w okresie dojrzewania, ale zaburzenie to może dotknąć osoby w każdym wieku – niestety także kilkuletnie, a nawet kilkumiesięczne dzieci (wówczas mówimy o anoreksji niemowlęcej). ...
Czytaj więcejIndywidualne dobieranie metody pracy z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania Jednym z zasadniczych warunków skutecznej współpracy dietetyka lub psychodietetykaz osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania jest staranne dobranie indywidualnego programu psychodietetycznego i żywieniowego. ...
Czytaj więcejNieocenionym wyzwaniem w pacy z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania jest jego zaangażowanie w terapię. Szczególnie podczas pierwszych spotkań, kiedy nawiązuje się relacja terapeutyczna, istotne jest zwrócenie uwagi na ten aspekt. ...
Czytaj więcejZ uwagi na poznawczy charakter zaburzeń odżywiania, terapia poznawczo-behawioralna to bez wątpienia najlepsza metoda terapeutyczna leczenia tychże zaburzeń. Jej wzmocniona wersja nie odbiega znacznie od klasycznego modelu postępowania, choć istnieje między nimi kilka różnic. ...
Czytaj więcejWielu pacjentów ma świadomość, że sport to zdrowie. Dlatego bulimia może być postrzegana jako ‘zdrowa’ metoda kompensacji.Dla wielu osób bulimia kojarzy się głównie z wymiotowaniem lub nadużywaniem środków przeczyszczających. ...
Czytaj więcejZdając sobie sprawę z istnienia mnogości podejść terapeutycznych, wielości technik pomocowych, w końcu – z zasadniczych różnic między paradygmatami psychologicznymi, trudno wyobrazić sobie istnienie ogólnych zasad leczenia zaburzeń odżywiania. ...
Czytaj więcejRozsądne żywienie jest podstawą zdrowego trybu życia. Bez prawidłowo dobranego menu nie można zapewnić organizmowi dobrej kondycji, zarówno na poziomie fizycznym, jak i psychicznym. Niemniej jednak w dbałości o prawidłowe żywienie należy poszukiwać złotego środka. ...
Czytaj więcejKomunikacja między dietetykiem a osobą zmagającą się z zaburzeniami odżywiania Mimo, że rola dietetyka w pracy z osobami zmagającymi się z zaburzeniami odżywiania jest bardzo często bagatelizowana, a niejednokrotnie nawet pomijana, ma ogromne znaczenie dla przebiegu i jakości całego leczenia. ...
Czytaj więcejCelem leczenia dietetycznego jest poprawa stanu odżywienia i normalizacja masy ciała. Powinno się ją rozpocząć od oceny: stanu odżywienia, sposobu żywienia, zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe i energię. ...
Czytaj więcejSzacuje się, że diagnoza osobowości typu borderline dotyczy ok. 2% populacji, w przeważającej części kobiet. Wśród chorych rozpoznaje się często inne zaburzenia, między innymi problemy skoncentrowane wokół tematyki doświadczania własnego ciała, w tym zaburzenia odżywiania. ...
Czytaj więcejGłodówki, środki przeczyszczające i odwadniające, wymioty, ograniczanie węglowodanów i tłuszczów, pilnowanie zawartości kalorycznej posiłków, intensywne ćwiczenia fizyczne…nie dotyczą w kulturze XXI wieku – ani nie dotyczyły w kulturze XX wieku – tylko kobiet dorosłych. Najróżniejsze sposoby zbijania wagi i nadmierne zainteresowanie swoim wyglądem ...
Czytaj więcejOsoby chorujące na zaburzenia odżywiania, wyraźnie oddzielające swój umysł od ciała, z którym toczą nieustanną walkę, są bardziej od osób zdrowych podatne za zaburzenia komunikacji ciała i psychiki. ...
Czytaj więcej„Błędem leczenia jest oddzielenie ciała od duszy” Platon Wyróżnia się ponad 80 jednostek chorobowych, które są konsekwencją nieprzestrzegania właściwej diety lub spożywania produktów o nieodpowiednich parametrach zdrowotnych. Te właśnie choroby określa się dietozależnymi. Możemy do nich zaliczyć min. cukrzycę, otyłość, choroby układu krążenia, szereg różnych ...
Czytaj więcejPowszechnie znane zdanie: ,,Jak Cię widzą, tak Cię piszą” bardzo dobrze odzwierciedla sposób w jaki ludzie wzajemnie się oceniają. Od najmłodszych lat dzieci uczą się, że wygląd jest bardzo ważny i może mieć znaczący wpływ na ich życie. ...
Czytaj więcejJednym ze sposobów ujmowania problematyki zaburzeń odżywiania jest ich porównywanie do uzależnień od środków psychoaktywnych. Taki sposób przedstawiania przebiegu jadłowstrętu psychicznego pojawia się także w literaturze naukowej. Uzależnienie od środków psychoaktywnych to ,,silne pragnienie konkretnej substancji’’. ...
Czytaj więcejO czym mówi teoria psychicznej reprezentacji emocji ? Czym jest aleksytymia ? I jaki jest ich związek z anoreksją ? Teoria psychicznej reprezentacji emocji Jest to teoria wyjaśniająca zależność między procesami emocjonalnymi a poznawczymi stworzona przez T. Maruszewskiego i E. Ścigałę. ...
Czytaj więcejProblemy związane z odżywianiem dotyczą znacznej części pacjentów onkologicznych. Zalicza się do nich zespół kacheksji-anoreksji, mechaniczne trudności pasażu pokarmu w przewodzie pokarmowym, utratę apetytu, nudności, wymioty, biegunki oraz zaburzenia odczuwania smaku. Zespół kacheksja-anoreksja Objawy niedożywienia lub wyniszczenia występują u 30-85% chorujących na nowotwory, w zależności od rodzaju, umiejscowienia i rozmiaru ...
Czytaj więcejW historii życia osób z anoreksją, znaleźć można szereg czynników predysponujących do kształtowania się u nich tendencji samobójczych. Również doświadczenie choroby jaką jest anoreksja może wpłynąć na występowanie myśli, bądź podejmowanie prób samobójczych. Celem prezentowanego poniżej artykułu jest zwrócenie uwagi, jakie czynniki predysponujące oraz związane z chorobą, ...
Czytaj więcejDrobnoustroje w naszym ciele znajdują się praktycznie wszędzie. Ostatnio coraz popularniejsze staje się badanie związku między mikroflorą jelitową a całym spektrum zaburzeń. Czy to możliwe, że „dobre bakterie” używane do reklamy jogurtów mogą wpływać nie tylko na regulację trawienia, ale także emocji? ...
Czytaj więcejStatystyki biją na alarm – mamy epidemię otyłości. Z najnowszego raportu opublikowanego przez Lancet wynika, że na świecie jest aż 671 mln ludzi z BMI wyższym bądź równym 30 kg/m2. Gdy weźmiemy pod uwagę również osoby z nadwagą (BMI w zakresie 25-29,9 kg/m2) problem nabiera (dosłownie i w przenośni) jeszcze ...
Czytaj więcejCzęsto słyszymy o osobach, które wybrały dietę bezmięsną na drodze wyjścia ze swoich zaburzeń odżywiania. Podziwiamy wegatarian oraz wegan za ich determinację i poświęcenie dla szczytnych celów. Empatia w stosunku do zwierząt, troska o środowisko i ekologię czy nawet aspekty zdrowotne to główne pobudki do wykluczenia z posiłków produktów ...
Czytaj więcejManoreksja jest to rodzaj anoreksji występujący u mężczyzn. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zachorowań na jadłowstręt psychiczny wśród mężczyzn. Szacuje się, że obecnie stanowią oni 6-10% chorych. Najczęstszy wiek zachorowania to 17-24 lata. Za przyczyny wystąpienia choroby uważa się czynniki genetyczne, zaburzenia funkcjonowania neuroprzekaźników i problemy rodzinne. ...
Czytaj więcejAnorexia nervosa to zjawisko kojarzone przede wszystkim z osobami w okresie adolescencji. Nic w tym dziwnego – jak podaje ANAD (National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders ) aż 1% dorastających dziewcząt cierpi na anoreksję. To właśnie nastolatki są grupą najbardziej zagrożoną ryzykiem pojawienia się zaburzenia. ...
Czytaj więcejW literaturze dotyczącej zaburzeń odżywiania stosunkowo niewiele miejsca poświęca się pracy dietetyka. Jego praca z chorymi jest niedoceniana, a nierzadko nawet pomijana. Wbrew temu, dietetyk ma ogromne znaczenie dla przebiegu procesu terapeutycznego. Prawidłowo prowadzone leczenie żywieniowe powoduje poprawę stanu odżywienia i normalizację masy ciała. ...
Czytaj więcejChoć istnieje wiele metod terapii, które można z powodzeniem stosować w leczeniu zaburzeń odżywiania, zazwyczaj szpitale i różne ośrodki proponują którąś z następujących: poznawczo-behawioralną, psychodynamiczną lub systemową. Dziś na warsztat weźmiemy tę pierwszą. Jak przebiega, jaka jest jej skuteczność i jakie stoją za nią idee? ...
Czytaj więcejU większości pacjentów cierpiących na nadwagę większą rolę od czynników biologicznych grają uwarunkowania psychologiczne i społeczne. Nie tylko mogą prowadzić do wzrostu masy ciała, ale też odpowiadają za niemożność pozbycia się jej mimo licznych prób. Na nasze przyszłe życie wpływają zwłaszcza wczesne doświadczenia z dzieciństwa. ...
Czytaj więcejWbrew zdroworozsądkowym poglądom, otyłość nie jest wyłącznie wynikiem słabej woli. Społeczeństwo w dużej mierze nie akceptuje osób z nadwagą, chętnie je piętnuje, posądza o brak samokontroli i łakomstwo. Jednak mało kto wie, że tak duże uproszczenie skomplikowanej etiologii problemu jest krzywdzące nie tylko w sensie etycznym ...
Czytaj więcejAnoreksja psychiczna jest zaburzeniem, o których w mediach mówi się najwięcej. Jest zaburzeniem stosunkowo łatwo „identyfikowalnym”, ponieważ wystających kości nie sposób nie zauważyć. Anoreksja psychiczna, anorexia nervosa, jadłowstręt psychiczny, niejedzenie, a może „kaprys”? ...
Czytaj więcejOtyłość jest dla wielu ludzi nie lada problemem. Tryb życia się zmienił: ludzie nie mają na co dzień dostatecznej ilości ruchu, przyjmowany pokarm ulega modyfikacji, wielokrotnym obróbkom, a w miejscu pracy przeważa pozycja siedząca. Do głównych czynników powstawania otyłości można zaliczyć predyspozycje genetyczne oraz czynniki psychospołeczne. ...
Czytaj więcejTak, to jest ten czas. Decyzja podjęta- bo jak nie teraz to kiedy? Zero słodyczy, fast foodów, przetworzonych produktów, białego pieczywa. Zmieniam swoje życie, zaczynam zdrowo się odżywiać, zawalczyć o siebie, swoją figurę. ...
Czytaj więcejChoć istnieje wiele metod terapii, które można z powodzeniem stosować w leczeniu zaburzeń odżywiania, zazwyczaj szpitale i różne ośrodki proponują którąś z następujących: poznawczo-behawioralną, psychodynamiczną lub systemową. Dziś na warsztat weźmiemy terapię systemową. Jak przebiega, jaka jest jej skuteczność i jakie stoją za nią idee? ...
Czytaj więcejStosowane przez osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania leki powodują wiele komplikacji zdrowotnych. Poważnym zagrożeniem są zażywane przez nich leki: moczopędne, przeczyszczające oraz odchudzające. Środki przeczyszczające mają liczne skutki uboczne: powodują odwodnienie, utratę: potasu, wapnia, magnezu, białek, infekcje przewodu moczowego, puchnięcie palców oraz krwawienie z odbytu. ...
Czytaj więcejWczesna identyfikacja osób ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń odżywiania jest podstawą odpowiedniego postępowania profilaktycznego i może zapobiec wystąpieniu choroby. Celem pracy badawczej przeprowadzonej przez pracowników Zakładu Promocji Zdrowia Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu była ocena częstości występowania konstytucjonalnych, behawioralnych i psychologicznych czynników ryzyka anoreksji i bulimii u 18-letnich dziewcząt. ...
Czytaj więcejCelem leczenia dietetycznego jest poprawa stanu odżywienia i normalizacja masy ciała. Powinno się ją rozpocząć od oceny: stanu odżywienia, sposobu żywienia, zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe i energię. ...
Czytaj więcejBiałko Zwykle u pacjentów cierpiących na zaburzenia odżywiania stwierdza się niedobór białka. Obawy, co do jego spożycia mogą być spowodowane tym, że większość produktów zawierających pełnowartościowe białko ma też pewną zawartość tłuszczu. Niektórzy skarżą się, że po zjedzeniu produktu białkowego na śniadanie czują się przepełnieni. ...
Czytaj więcejSyndrom Gotowości Anorektycznej jest konstruktem wyłonionym na podstawie badań nad jadłowstrętem psychicznym przez Beatę Ziółkowską. Diagnoza SGA nie przesądza o wystąpieniu jadłowstrętu psychicznego, jest czynnikiem ryzyka chorobowego, objawiającego się pod postacią zachowań anorektycznych. Aby jednak doszło do takiej sytuacji muszą wystąpić osobowościowa i osobnicza (sytuacyjna) podatność, czyli tzw. pogotowie anorektyczne. ...
Czytaj więcejDuża część chorych na BN stara się na co dzień przestrzegać restrykcyjnej diety – pomiędzy napadami objadania jedzą bardzo mało lub nie jedzą nic. Chorzy często błędnie zakładają, że rygorystyczna dieta jest reakcją na napad objadania się, próbą zapobiegnięcia przyrostowi masy ciała. ...
Czytaj więcejIzabela , 40lat, lekarz weterynarii, chirurg, mężatka, mama trójki dzieci. Przyjeżdża na pierwsze spotkanie coachingowe lekko spóźniona, jedzie z daleka. Pachnie wyraziście. Jej ładnie przystrzyżone włosy podkreślają smukłą szyję. Zadbana, dobrze ubrana, od progu gabinetu czuć, że ambitna. Piękna kobieta. ...
Czytaj więcejWiększość ludzi nie przykłada żadnej wagi do ukrytego znaczenia jedzenia i sposobu jego spożywania. Jakaż filozofia może się kryć za zaspokajaniem biologicznej potrzeby? Jednak wbrew pozorom zaspokajanie głodu to najmniej istotna funkcja jedzenia, bowiem posiada ono całą gamę symboli i znaczeń organizujących nasze życie. ...
Czytaj więcejAnoreksja psychiczna, „jadłowstręt”, niejedzenie, zaburzenie odżywiania. Wiele różnych nazw, ale ten sam problem. Brak samoakceptacji swojego ciała, cielesności i całej siebie. Niezależnie od nazwy jednym z osiowych wyznaczników anoreksji jest zaburzony obraz własnego ciała. ...
Czytaj więcejZaburzony obraz ciała stanowi jeden z kluczowych elementów, mających swój wkład w rozpoznaniu zaburzeń odżywiania, zwłaszcza w anoreksji psychicznej. Ciało, które traci pierwsze kilogramy początkowo staje się źródłem satysfakcji, radości oraz dumy. Jednak gdy granica odchudzania lub objadania się zostanie przekroczona, ciało staje się źródłem niezadowolenia, wrogości i nienawiści. ...
Czytaj więcejW ostatnich latach obserwuje się coraz więcej przypadków zachorowań na zaburzenia odżywiania wśród diabetyków. Niestety doniesienia te nie docierają do całego środowiska medycznego oraz społeczeństwa. Wiedzą na ich temat dysponuje jedynie wąskie grono ludzi. Działa to na niekorzyść chorych, którzy potrzebują fachowej opieki wielodyscyplinarnego zespołu terapeutycznego. Tekst MARIA SOBIESZEK ...
Czytaj więcejBądź na bieżąco i dołącz do newslettera!