Pierwsze miesiące roku to czas podsumowań, refleksji i wyznaczania nowych celów. Swojego podsumowania doczekały się także diety. Jak co roku, U.S. News & World Report opublikował ranking najlepszych diet. Jeśli więc Waszym celem na nadchodzące miesiące jest odżywiać się zdrowiej, to warto abyście dowiedzieli się czegoś o trzech najzdrowszych dietach!
TEKST RENATA KUSIŃSKA-SITARZ
Oto one:
1. Dieta śródziemnomorska – dieta typowa dla mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego. Choć istnieje wiele wariantów tej diety, to kuchnia grecka jest uznawana za jej najzdrowszą odmianę. Tradycyjna kuchnia grecka obfitowała w produkty pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, orzechy i nasiona), a głównym źródłem tłuszczu była oliwa z oliwek. Charakterystyczną cechą tej diety było też niskie spożycie mięsa oraz wykorzystywanie świeżych ziół do doprawiania potraw.
Aby pomóc nam w przestrzeganiu diety śródziemnomorskiej na co dzień, stworzono jej uproszczony schemat w postaci piramidy śródziemnomorskiej. Czego możemy dowiedzieć się z tego schematu? Podstawa piramidy to woda i napary ziołowe, co oznacza, że należy dbać o odpowiednie nawadnianie organizmu. Kolejne piętro piramidy zajmują produkty, które powinny wchodzić w skład większości posiłków w ciągu dnia: warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce oraz oliwa z oliwek. Ważne miejsce w piramidzie śródziemnomorskiej zajmują także zioła, przyprawy, czosnek i cebula – należy spożywać je codziennie. W codziennym menu powinny znaleźć się także orzechy, nasiona, oliwki oraz nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Natomiast minimum dwa razy w tygodniu należy spożywać ryby, owoce morza i nasiona roślin strączkowych.
Produktami najrzadziej spożywanymi w diecie śródziemnomorskiej są: jaja (2-4 razy w tygodniu), ziemniaki (do 3 razy w tygodniu), mięso (białe mięso 2 razy w tygodniu, czerwone – raz w tygodniu) i słodycze (jak najrzadziej). Do produktów spożywanych z umiarem należy też czerwone, wytrawne wino.
2. Dieta DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) – to dieta, której zadaniem jest obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Charakteryzuje się ona niską zawartością tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu, wysokim spożyciem warzyw, owoców i produktów zbożowych pełnoziarnistych, a także spożyciem niskotłuszczowych produktów mlecznych. Zalecane jest spożywanie mięsa drobiowego, ryb i orzechów, a dieta obfituje w składniki mineralne, witaminy i błonnik pokarmowy.
3. Fleksitarianizm (Flexitarian diet) – nazwa tej diety pochodzi od połączenia słów flexible (elastyczny) i vegetarian (wegetarianizm). W myśl zasad „elastycznego wegetarianizmu”, całkowite wykluczenie mięsa z diety nie jest konieczne. Przestrzeganie diety, bazującej na roślinach oraz okazjonalne jedzenie mięsa również ma korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Bądź na bieżąco i dołącz do newslettera!